Τα ζυμαρικά της Κυριακής διατηρούν τις παραδοσιακές γεύσεις

Σε ένα ράφι του ψυγείου μου έχω ένα μεγάλο, καλαίσθητο σακουλάκι με ξινό τραχανά. Γράφει επάνω «Τα ζυμαρικά της Κυριακής». Ο τραχανάς αυτός ήταν ένα από τα πολλά προϊόντα της που ταξίδεψαν μαζί μας από την Καρύταινα στην Αθήνα. Δώρα από καρδιάς. Την Κυριακή Μπακογιάννη την είχαμε γνωρίσει δυο μέρες πριν στο καλαίσθητο παντοπωλείο της στο κεντρικό σοκάκι που οδηγεί προς το κάστρο. Εκεί όπου τοπικά προϊόντα μαζί με δικά της χειροποίητα ζυμαρικά και τραχανάδες παρατάσσονται στα ράφια. Διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα από ξύλο στολίζουν την πέτρινη πρόσοψη. Την κάνουν να εναρμονίζεται απόλυτα με το χωριό.
Η απόφαση της Κυριακής είναι να διατηρήσει τις παραδοσιακές γεύσεις του τόπου της κάνοντας δικά της ζυμαρικά. «Από μικρή έπαιρνα μέρος στη διαδικασία του φτιαξίματος του τραχανά που γινόταν Μάιο με Ιούνιο. Τότε, όπως γινόταν σε κάθε χωριό της Αρκαδίας, φτιάχναμε τα ζυμαρικά του σπιτιού για όλη τη χρονιά. Η κτηνοτροφία έχει παράδοση στην οικογένειά μας, ξεκίνησε από τους παππούδες μου, οπότε το γάλα που χρησιμοποιούσαμε ήταν από τα δικά μας ζώα. Η μυρωδιά από το γάλα και τον τραχανά σε πολλούς δεν αρέσει. Εγώ την λατρεύω», θα μου πει.

Στεκόμαστε στο πεντακάθαρο εργαστήριό της, η φωτογράφιση έχει τελειώσει. Τα χρωματιστά χειροποίητα ζυμαρικά της είναι ακόμη απλωμένα στον μεγάλο ξύλινο πάγκο. Συντροφιά με τομάτες, κολοκύθια, αυγά, φρέσκα βότανα και βρασμένες τσουκνίδες σε μια γαβάθα.
Πώς ξεκίνησε λοιπόν να φτιάχνει τα δικά της προϊόντα; «Το 2014 αποφάσισα να ανοίξω το παντοπωλείο και να πουλάω προϊόντα της περιοχής. Ξεκίνησα διστακτικά να παίρνω τα δικά μας υλικά -γάλα, και αυγά από τις κότες μας- και να φτιάχνω τραχανάδες. Το 2015 κατάφερα να φτιάξω αυτό το εργαστήριο, με πολύ βοήθεια από τον άντρα μου και με χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Βορείου Πελοποννήσου που πήραμε. Στο εργαστήριο μπόρεσα πλέον να πειραματιστώ με τις γεύσεις. Να αφήνω να ωριμάζουν οι τραχανάδες όπως πρέπει, με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό το μηχάνημα που βλέπεις κάνει αργή ξήρανση, από 34-39 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να χρειαστούν 12-17 ώρες, ανάλογα με την υγρασία της συγκεκριμένης ζύμης. Δεν πρέπει να πιέζεις το υλικό γιατί δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει», καταλήγει.